Allt om oss & glögg

Allt om oss & glögg

Historia

Kryddor

Vår historia

Grundat 1893 i Malmö av apotekaren Fritz Borg är Saturnus Sveriges i särklass äldsta – och största – producent av glögg. Sedan nästan på pricken 100 år drivs företaget av skånefamiljen Liepe. Man brukar ju prata om tradition och kvalitet, här har orden bäring på riktigt.

Kryddor & smaksättare

Klicka på länken så hittar du de vanligaste glöggkryddorna. Spoiler alert: kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära, pomerans och russin.
God glögg!

Glöggtillverkning

En svensk jultradition med anor från medeltiden

Glöggen är nummer ett bland våra traditionsrika juldrycker, men den är långt ifrån en svensk dryck. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland. Romarna smaksattes vin med honung och väldoftande kryddor som harts, tallbarr, kardemumma, saffran, violrot och ingefära.

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande och de kunde dölja dålig smak på vinet.

I mitten av 1800-talet spreds recepten på glödgat vin i kok- och hushållsböcker. Där finns benämningen göggat vin parallellt med glögg de syftar på tillverkningssättet.

Glögg framställdes med de traditionella aromatiska julkryddorna. På ett galler ovanpå grytan placerades en sockertopp som antändes varvid det smälta sockret droppade ner i vinet och gav den en söt glödgad smak.

I kokboken ”Den svenske kocken” från 1837 kan vi läsa följande recept på Glödgat win:

”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.”

Så blir glögg till

Att framställa glögg är ett flytande hantverk. Basen är juice eller vin.  Vi köper in kryddor och gör glöggextrakt som sedan späds ut med juice och/eller vin. Processen att extrahera kryddorna i sprit så att den rätta smaken kommer fram tar cirka tre månader. Först när kryddspriten är färdig kan vi sätta igång med att producera den enorma mängd glögg som behövs inför julen.

Kanel

Kanel består av torkad bark från kanelträdet och är glöggens kanske mest tongivande krydda. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger.

Förutom den aromatiska smaken påverkar kanelkryddan vår blodcirkulation och sänker både blodsocker och blodfetter, gynnar insulinkänsligheten samt minskar sötsuget, vilket kan leda till viktminskning. Redan en fjärdedels tesked räcker för att ge en blodsockersänkande effekt. Kryddan ger dessutom matsmältningen en kick och lugnar oroliga magar.

Kryddnejlika

Kryddnejlikor är torkade blomknoppar från ett träd. De vitrosa blommorna skördas innan de slagit ut och när de torkats, blir de hårda och brunsvarta.

Till jul förknippas kryddan främst med glögg och pepparkakor. Kryddnejlikan har en intensivt kryddig arom.

Detta är kryddan med mycket hög koncentration av antioxidanter. Man kan bota dålig andedräkt och illamående genom att tugga kryddnejlika, eller använda den vid irriterad hals. Kryddnejlika är både antiseptisk och smärtlindrande vid exempelvis tandvärk.

Kardemumma

Kardemumma består av svarta liljeväxtfrön från södra Indiens bergskogar. De starkt doftande och smakande fröna ligger inbäddade i fruktkapslar. Det är den flyktiga oljan i fröna som ger den behagliga känslan.

Med sin stimulerande effekt på matsmältningen, vilket i sin tur förebygger gaser och kramper, är denna bullkrydda magens bästa vän under julen. Kardemumma innehåller även mycket antioxidanter, vilket höjer immunförsvaret. Att kryddan dessutom verkar lugnande och minskar spänningar i hjärnan gör att den är bästa boten mot eventuell julstress.

Ingefära

Ingefära, som är en av de första orientaliska kryddor som nådde Europa, kommer från jordstammar som soltorkas.

Torkad ingefära mister sin skarpa smak, men behåller sin karaktäristiska arom. Kryddan är en oumbärlig ingrediens i både glögg och pepparkakor.

Som många känner till är detta en mycket användbar krydda i förkylningstider, den stimulerar också ämnesomsättningen, motverkar högt blodtryck och sänker det onda kolesterolet. Inom medicinen har ingefära visat dokumenterad god effekt mot illamående och åksjuka, samt även mot inflammationer och värk, såsom reumatism och artros. För kvinnor i menstruerande ålder vittnar forskning om att torkad ingefära minskar blödningar med hela 46 procent.

Pomerans

Pomerans är en citrusfrukt, snarlik apelsinen, fast har en bittrare och kryddigare smak och är inte särskilt god att äta som den är. Själva kryddan pomerans är fruktens torkade skal.

Russin

Det finns över tusen olika vindruvssorter, några av dem torkas till russin. Färgen skiftar från ljusa till mörkt bruna nyanser, beroende på druvsort och på vädret under skörden och soltorkning.

Söta, lagom skrynkliga russin är ett måste till jul.

Fikon

Torkade fikonfrukter är bruna, platta och smakar sött. Ett av den svenska julens mest exotiska inslag. Fikon är faktiskt egentligen ingen frukt alls, utan själva blomman. Saken är bara den att blomman blommar på insidan istället. Fikonet är fullpackat av nyttiga fibrer, och är även en utomordentlig källa till kalcium.