Allt om oss & glögg

Allt om oss & glögg

Historia

Kryddor

Vår historia

Grundat 1893 i Malmö av apotekaren Fritz Borg är Saturnus Sveriges i särklass äldsta – och största – producent av glögg. Sedan nästan på pricken 100 år drivs företaget av skånefamiljen Liepe. Man brukar ju prata om tradition och kvalitet, här har orden bäring på riktigt.

Kryddor & smaksättare

Klicka på länken så hittar du de vanligaste glöggkryddorna. Spoiler alert: kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära, pomerans och russin.
God glögg!

Glöggtillverkning

En svensk jultradition med anor från medeltiden

Glöggen är nummer ett bland våra traditionsrika juldrycker, men den är långt ifrån en svensk dryck. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland. Romarna smaksattes vin med honung och väldoftande kryddor som harts, tallbarr, kardemumma, saffran, violrot och ingefära.

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande och de kunde dölja dålig smak på vinet.

I mitten av 1800-talet spreds recepten på glödgat vin i kok- och hushållsböcker. Där finns benämningen göggat vin parallellt med glögg de syftar på tillverkningssättet.

Glögg framställdes med de traditionella aromatiska julkryddorna. På ett galler ovanpå grytan placerades en sockertopp som antändes varvid det smälta sockret droppade ner i vinet och gav den en söt glödgad smak.

I kokboken ”Den svenske kocken” från 1837 kan vi läsa följande recept på Glödgat win:

”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.”

Så blir glögg till

Att framställa glögg är ett flytande hantverk. Basen är juice eller vin.  Vi köper in kryddor och gör glöggextrakt som sedan späds ut med juice och/eller vin. Processen att extrahera kryddorna i sprit så att den rätta smaken kommer fram tar cirka tre månader. Först när kryddspriten är färdig kan vi sätta igång med att producera den enorma mängd glögg som behövs inför julen.